• 16 d'octubre de 2018

  Tractament a la Vista

  Aquesta gran massa de color verd que es veu de color verd dins de l'ull d'un pacient és un melanoma uveal. Aquest tipus de melanomes, que es formen a partir de les cèl·lules pigmentades de l'ull com les de l'iris, són estranys però fatals, matant aproximadament a la meitat dels pacients que els desenvolupen. Aquests tumors poden ser tractats amb extracció amb cirurgia o mitjançant teràpia de radiació abans de la metàstasi, però una volta el càncer s'ha dispersat, els tractaments efectius són limitats. No obstant això, els científics han descobert un compost natural que prové d'una planta, derivada d'un membre de la família de les primulàcies, que inhibix el creixement de les cèl·lules del melanoma uveal. La substància de la flor s'unix estretament a una proteïna oncogènica –que provoca el càncer– en les cèl·lules del melanoma evitant la seua activitat i, per tant, o bé les elimina o bé les converteix de nou en cèl·lules uveals aparentment normals. El següent pas és experimentar amb aquest compost de les primulàcies en models animals de càncer uveal.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Prabakar Kumar Rao, Department of Ophthalmology
  Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Signaling, setembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.