• 29 d'agost de 2015

  Trampa per a Grasses

  El col·lagen de tipus IV és una substància essencial en els nostres cossos; hi ajuda a formar el 'pegament' entre la pell i el teixit de sota. Fet a l'interior del adipòcits, el col·lagen IV normalment es bomba cap a l'espai que els envolta, entre les cèl·lules. Però en aquests adipòcits procedents d'una mosca de la fruita (amb els seus nuclis tenyits de blau, a la foto), el procés ha anat esgarrifosament erròniament. Els adipòcits sans introdueixen substàncies químiques a través de les seves membranes cel·lulars (de color porpra) per un procés anomenat endocitosi. Quan els investigadors bloquejaren l'endocitosi en aquests adipòcits hi va haver un sorprenent efecte de reacció: el col·lagen IV va ser atrapat a l'interior de les cèl·lules tot formant agregats grumollosos (de color verd). Sembla que algunes cèl·lules usen el mateix mecanisme per a controlar el tràfic químic d'entrada com el d'eixida. Investigar això pot ajudar a entendre com el col·lagen IV algunes vegades creix als teixits humans conduint a la fibrosi, una causa important de malalties cròniques.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Yiran Zang i col·laboradors
  School of Life Sciences, Tsinghua University, Xina
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.