• 29 de juliol de 2016

    Ull Primitiu

    Detectar un lloc solejat per a nedar és un punt culminant de l'estiu; però podem estar compartint l'aigua amb milions de cianobacteris en forma de globus ocular. Però la forma no és l'única cosa que tenen en comú amb els nostres tafaners. Els cianobacteris (representats en ací verd) enfoquen la llum del món exterior (en porpra) en un punt del seu interior (en blau). Els ulls humans utilitzen la llum enfocada per a enviar senyals visuals al cervell; els cianobacteris reaccionen de manera diferent, amb moviment. Prop del punt d'enfocament de color blau, xicotets canvis en les parets dels bacteris els permeten moure's cap a la llum, que utilitzen per a la fotosíntesi. El descobriment que el comportament semblant a un ull dels bacteris amb milions d'anys més antics que la raça humana suggereix que els nostres ulls probablement van evolucionar a partir d'un disseny bacterià. Aquest cridaner pensament és important per a tindre present al mateix temps que evitem nedar amb cianobacteris aquest estiu (que poden causar infeccions desagradables quan s'ingereixen).

    Escrit per John Ankers
    Imatge cortesia de Ronald Kampmann, Karlsruhe Institute of Technology, Alemanya
    University of Freiburg, Alemanya i Queen Mary University of London, Regne Unit
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en iLife, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.