• 10 de juny de 2021

    Ulls En La Glaçonera

    Dibuixant una corba a la part posterior dels nostres ulls, la retina ajuda a capturar la llum, adornada amb petits fotoreceptors que actuen com a píxels en un sensor de càmera. Desgraciadament, aquestes cèl·lules es perden sovint amb l'edat o amb malalties que condueixen a la ceguesa. Ací, uns investigadors van fer créixer cèl·lules mare humanes a l'interior d'una "safata de glaçons de gel", un andami artificial on les cèl·lules es transformen en cèl·lules epitelials pigmentàries de la retina i s'uneixen entre si en diverses capes, imitant les capes externes díuna retina sana. Els investigadors esperen trasplantar aquestes estructures a ulls danyats, deixant que aquests suports biodegradables desapareguen, deixant un llit dens de cèl·lules sanes per restaurar la visió. Les versions modificades d'aquestes estructures biocompatibles, construïdes mitjançant un procés anomenat fotolitografia, poden ajudat a restaurar o mantenir la funció d'altres teixits.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de In-Kyu Lee, Allison L. Ludwig, M. Joseph Phillips i Juhwan Lee, i col·laboradors
    University of Wisconsin-Madison, Madison, WI, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència de Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en Science Advances, abril de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.