• 13 de maig de 2021

  Una Ment Clara

  La cirurgia cerebral és, com era d'esperar, difícil. Els escàners cerebrals - imatges que revelen les estructures dins del nostre crani - s'han utilitzat per a identificar problemes i planificar la cirurgia durant dècades, però les imatges planes i monocromàtiques poden dir molt. La tecnologia d'impressió 3D permet un tipus diferent de visualització, i un nou estudi ha examinat el procés de producció per a provar si els models específics del pacient es poden produir ràpidament per a preparar millor als cirurgians. L'estudi va produir models transparents, amb característiques anatòmiques clau acolorides (en la imatge, amb un tumor en vermell juntament amb altres estructures ressaltades). La textura suau, similar a un cervell, dels models permet als neurocirurgians simular procediments abans de passar a la realitat. La impressió es va poder realitzar en quatre dies i va resultar valuosa en deu situacions clíniques simulades, en particular per als cirurgians amb menys experiència. Aquesta ràpida producció podria integrar-se en la pràctica comuna de la neurocirurgia, per a ajudar al fet que la cirurgia siga una mica menys aclaparadora.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Yun-Sik Dho i col·laboradors
  Seoul National University Hospital, Seoul, República de Corea
  Imatge publicada originalment a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.