• 18 de juliol de 2020

    Veïns Considerats

    Dos teixits ben diferenciats es troben a la barrera hematoencefèl·lica, on el nostre sistema circularori entrega nutrients a les neurones famolenques mentre que es prevé l'entrada de patògens danyins, que podrien infiltrar-se accidentalment al cervell. Aquest delicat procés requereix comunicació regular, i encara resulta un poc misteriós. En aquest tall del cervell en desenvolupament d'un ratolí, les cèl·lules de l'endoteli recobrint els vasos (en verd) es troben envoltades de pericits (en roig), que es contrauen per controlar el tràfic a través de la barrera. Mentrestant, en les neurones veïnes de l'altre costat, els investigadors trobaren molècules que ajuden a activar o desactivar gens importants mitjanant el control de l'accés al DNA (un procés conegut com epigenètica) , que poden causar canvis dràstics al metabolisme de les neurones. Reaccionant a aquests canvis químics, els pericits relaxen la barrera hematoencefàl·lica, incrementant potencialment el risc d'infecció. Com els controls epigenètics canvien a mesura que envellim, poden contindre les claus sobre el paper de la comunicació hematoencefàl·lica en la malaltia d'Alzheimer i la demència vascular.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Bilal N. Sheikh, Max Planck Institute of Immunobiology and Epigenetics
    Max Planck Institute of Immunobiology and Epigenetics, Freiburg im Breisgau, Alemania
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Cell Biology, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.