• 14 d'octubre de 2016

  Vesícules Perilloses

  Fins un terç de les dones presenten el bacteri Streptococcus del grup B (les cèl·lules grises de la foto) a les seues vagines i, mentre els microbis rarament provoquen problemes, han estat relacionats en el part prematur d'algunes dones embarassades. Curiosament, poques vegades les mares mostren signes d’infecció en al seu úter. Ara, els científics han descobert com els bacteris poden ser la causa de problemes a llarga distància. Els microorganismes produeixen un gran nombre de petits sacs, anomenats vesícules i que contenen toxines, units a la membrana (visible al voltant dels bacteris, de color rosa) que poden augmentar la capacitat destructiva dels microorganismes; com granades llançades des del Humvee bacterià. I la petita grandària de les vesícules significa que poden viatjar més fàcilment que els propis bacteris. D'aquesta manera podrien aparéixer danys en l'úter sense tindre els bacteris a prop. Efectivament, quan les rates embarassades van rebre dosis intrauterines d'aquestes vesícules sense els microorganismes, la major part dels seus cadells van nàixer morts o prematurament.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge d'Anirban Banerjee i col·laboradors
  Dept. of Biosciences and Bioengineering, Indian Institute of Technology-Bombay, Mumbai, Índia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.