• 21 d'octubre de 2016

    Vista dels Intestins

    Traure a la llum la vida microscòpica és sols la meitat de la batalla per veure el que està passant. Les proteïnes fluorescents (FPs) s’utilitzen freqüentment com a fars brillants dins de les cèl·lules i teixits, però mirar a través del microscopi pot ser com mirar llums del carrer des d’un avió – borrós i confús. Aquests intestins de la mosca del vinagre han sigut genèticament modificats per produir un tipus especial de proteïnes fluorescents fotoactivables, que s’encenen i s’apaguen amb un làser. Una tècnica anomenada RESOLF utilitza un encés/apagat ràpid per fotografiar àrees xicotetes amb fluorescència una darrere de l’altra. Un poc com encendre una cadena de llums a la vegada, un patró nítid apareix per darrere de la brillantor –ací es destaquen túbuls individuals del citoesquelet de l’intestí com les flames en un foc. Examinar el sistema digestiu de les mosques del vinagre ens diu molt sobre com va evolucionar el nostre intestí, però aquestes tècniques estan sent usades també per detectar detalls dins de les cèl·lules humanes.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Sebastian Schnorrenberg i companys
    Max Planck Institute for Biophysical Chemistry, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.