• 24 d´octubre de 2016

  Xarxa Perduda

  Si creus en la teoria dels sis graus de separació, pensarás que tots estem connectats entre si (i, possiblement, amb Kevin Bacon) per amics comuns i amics d'amics. Es pot sentir com un petit món –de fet, aquests patrons sorgeixen en qualsevol indret. Xarxes de món petit connecten les cèl·lules cerebrals distants, i també ajuden a aquests ganglis limfàtics (marcats amb gris) a lluitar contra les infeccions. Una xarxa de cèl·lules reticulars fibroblàstiques (FRC, en roig) s'estén dins de cada node, produint productes químics (en verd) per donar suport a les cèl·lules del sistema immunitari, mentre recorren el node recopilant antígens –informació química utilitzada per combatre els bacteris. Aquests ganglis limfàtics de ratolí estan tractats amb diferents dosis d'una toxina que destrueix les xarxes de FRC. Una dosi alta fa que el gangli limfàtic es contraga, el de la part inferior dreta de la foto. Sorprenentment, moltes d'aquestes xarxes poden autoreparar-se, la qual cosa demostra el grau de compromís de les defenses immunitàries per mantindre els seus petits mons amb vida.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Mario Novkovic, Lucas Onder i Jovana Cupovic i col·laboradors
  Institute of Immunobiology, Kantonsspital St. Gallen, St. Gallen, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.