• 28 d'octubre de 2019

    Acoblat al Sòl

    Hi han uns fongs que poden viure tota la seua vida en un sòl de forma inofensiva, aïllats, però també poden prosperar dins dels humans, causant paracoccidioidomicosi en els treballadors de camp en Sud Amèrica. Per a investigar com aquests fongs han aprés a créixer i posar en perill els cossos humans, els investigadors varen buscar com interaccionaven amb els altres organismes del sòl amb els que hauria d'estar en contacte quan no infecten als humans, ja que aquesta possible relació es va pensar que seria el primer pas per a adquirir l'habilitat d'ancorar-se als humans. Es va trobar que el fong (en color blau, tot i no ser un color vertader) interacciona amb moltes espècies d'ameba (morat, verd i roig). Aquesta interacció feia incrementar no només la supervivència dels fongs, sinó també la capacitat de matar amebes i altres cèl·lules dels voltants. Experiments posteriors varen mostrar que aquest fong també infecta i mata organismes més grans i complexos, com larves de falena o inclús ratolins. Entendre els detalls de la vida dels fongs en el sòl potser ajude als investigadors a trobar nous enfocaments per a previndre infeccions.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge adaptada del treball de Patrícia Albuquerque i col·laboradors/es
    Faculty of Ceilândia, University of Brasília, Brasília, DF, Brasil
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Neglcted Tropical Diseases, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.