-
1 d'abril de 2021
Adaptant-se a la Foscor
Tres milions d’anys sense llum solar han tingut un gran impacte en aquests peixos cavernícoles de Somàlia, que viuen en plena foscor a les coves submarines. A més de perdre els ulls i la pigmentació de la pell, l’evolució en l'obscuritat també ha tingut un impacte en el funcionament intern de les seues cèl·lules. Per descomptat, en viure a aquests ambients obscurs i profunds, els raigs ultraviolats de la llum solar no provoquen danys al seu ADN, de manera que aquests organismes han perdut el principal "kit d'eines" de reparació molecular dependent de la llum en què es basen altres animals que viuen a la superfície per solucionar aquests defectes: la reparació d’ADN per fotorreactivació. No obstant això, encara conserven un mecanisme diferent, conegut com a reparació per excisió de nucleòtids, que es pot activar si els peixos de les coves són exposats a la llum. La comparació entre aquests processos en peixos cavernícoles i els sistemes de reparació d’ADN en peixos zebra, que viuen exposats a la llum del dia, ajuda a esclarir els canvis que han succeït durant el seu viatge evolutiu de milions d’anys en un entorn tan estrany.
Escrit per Kat Arney
Imatge d'Hectonichus via Wikimedia
Investigació de Haiyu Zhao et al, Institute of Biological and Chemical Systems, Karlsruhe Institute of Technology, Eggenstein-Leopoldshafen, Alemània
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
Investigació publicada en PLOS Genetics, febrer de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.