-
10 de gener de 2022
ADN Missatger
Els nostres cervells són valuosos. Conformen una gran part de qui som. Per aquest motiu és comprensible que estiguen protegits per una cuirassa anomenada barrera hematoencefàlica (BHE) que permet la nutrició del cervell mentre que evita el trànsit d'altres molècules. Però aquesta barrera de protecció pot convertir-se ràpidament en un obstacle quan cal tractar un tumor agressiu com un glioblastoma. No solament manté els patògens a ratlla, sinó que també pot impedir que entren els medicaments. Buscant una manera d'administrar fàrmacs anticancerosos directament cap al tumor, uns investigadors han utilitzat l'ADN com a punt de partida per a dissenyar nanotubs menuts (a la imatge). Els tubs buits s’injectaren per via intravenosa a ratolins, travessaren la BHE i es van dirigir preferentment a les cèl·lules tumorals. Els nanotubs aconseguiren distribuir els medicaments anticancerosos específicament al tumor per a millorar la supervivència. Aquesta nanotecnologia de l'ADN està aplanant el camí per a l'administració de tractaments essencials per a ajudar a aquests pacients de càncer.
Escrit per Sophie Arthur
Department of Chemical Engineering and Materials Science, University of Minnesota, Minneapolis, MN, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Science Advances, desembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.