• 11 de juliol de 2020

  Al Cervell

  La pèrdua de pes i la fatiga aclaparadora són característiques que associem amb malalties greus. Poder ser símptomes de caquèxia, una condició de desgast comú en pacients de sida, insuficiència cardíaca i càncer. La pèrdua de fam i la fatiga estan controlades en gran part pel cervell, però no està clar què provoca la caquèxia. Per a investigar la teoria de que és causada per cèl·lules del sistema immune que fallen, fins ara no es pensava que pogueren accedir al cervell, els investigadors van estudiar ratolins amb càncer pancreàtic. Van trobar neutròfils, un tipus de cèl·lula immune (imatge), en el cervell del ratolí, junt amb alts nivells d’una proteïna nomenada CCR2, involucrada en el moviment de neutròfils. Si es bloquejava CCR2 s’evitava que els neutròfils pogueren entrar al cervell i es reduïa els símptomes de caquèxia, però no es reduïen els nivells de neutròfils en la resta del cos, on juguen papers importants. Si un fàrmac tinguera com a diana la CCR2 en humans, seria possible contrarestar la caquèxia sense obstaculitzar el treball essencial del sistema immune.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Kevin G Burfeind i col·laboradors
  Papé Family Pediatric Research Institute, Oregon Health & Science University, Portland, OR, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.