-
20 d'agost de 2022
Al Llarg de la Piamàter
Formant butxaques que s'estenen al llarg dels vasos sanguinis del cervell, els espais perivasculars servixen com a eixides per a l'abocament de substàncies químiques de rebuig, però el seu funcionament exacte al llarg de la nostra vida és una mica misteriós. A l'investigar l'interior del cervell d'aquest ratolí (amb les seues cèl·lules ressaltades en blau), els investigadors troben pistes en la piamàter (de color verd) - una capa blana capa de teixit cerebral que els vasos sanguinis (de color roig) travessen a l'entrar o eixir del cervell. Abans es pensava que la piamàter actuava com una barrera, restringint el flux de fluids cerebrals, però els científics creuen ara que la piamàter actua més com un filtre que ajusta el flux de substàncies químiques en el líquid cefalorraquidi que circula pels espais perivasculars, i que canvia potencialment a mesura que envellim. Investigar més a fons pot ajudar a conéixer el paper de la piamàter en el garbellament de les substàncies químiques de rebuig que poden contribuir a la malaltia de l'Alzheimer en les etapes avançades de la vida.
Escrit per John Ankers
Center for Translational Neuromedicine, University of Rochester Medical Center, Rochester, NY, EUA
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicar en Nature Communications, juliol de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.