-
19 d'agost de 2022
Al Voltant de la Corba
Les cèl·lules se sostenen sobre un esquelet flexible de diminuts filaments d'actina, que es claven en la part basal de la cèl·lula com a pals de tenda de campanya ancorats en l'entorn vital que les envolta. Ací es revelen - virtualment garbellats com un tresor tret de l'arena per mitjà d'una tècnica anomenada criotomografía electrònica. Les fibres d'actina d'esta cèl·lula humana estan ressaltades en els colors de l'arc de sant Martí segons la seua orientació cap la base de la cèl·lula. Formen una densa pila junt amb altres fibres (de color marró) que es troben davall dels orgànuls de la cèl·lula (de color gris) en regions cel·lulars anomenades podosomes. Amb l'ajuda de la modelització matemàtica, els investigadors descobrixen que la complexa malla de fibres s'unix per a emmagatzemar grans quantitats d'energia elàstica en el nucli central de les fibres d'actina que es dobleguen - com a ressorts en espiral, s'obrin pas, ajudant a la cèl·lula a agafar-se o a destruir l'entorn circumdant. Aquests models utilitzats podran adaptar-se ara per a investigar les forces en altres cèl·lules, potser durant el desenvolupament o durant la propagació del càncer.
Escrit per John Ankers
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, juliol de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.