• 30 d'agost de 2020

  Amplament Despert

  Al cervell, les neurones es comuniquen per mitjà de senyals elèctrics instantànies i es sumen per crear patrons distintius d'activitat elèctrica. Utilitzant elèctrodes, xicotets discos metàl·lics col·locats al cuir cabellut, podem supervisar aquests patrons de manera no invasiva, per obtenir coneixement del comportament del cervell. Els enregistraments resultants, anomenats electroencefalogrames (EEGs), poden fer un seguiment de les diferències en excitació, des de la vigília passant per les diferents fases de la son i poden també ajudar a diagnosticar afeccions com l’epilèpsia. Els EEG mostren l'activitat del cervell com a ones elèctriques de diferent freqüència i amplitud o potència: a la imatge, durant el son d'una nit, els pics més alts indiquen una freqüència més elevada i els colors més càlids una major potència, la línia blanca representa canvis generals en l'excitació. Les ones d’alta freqüència tenen generalment menor potència; Recents investigacions suggereixen que la mesura de la relació entre aquestes propietats, conegudes com a pendent espectral, pot determinar amb precisió el nivell de despertar dels pacients, una tècnica potencialment valuosa per al seguiment de les respostes a l'anestèsia o els pacients en coma.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball de Janna Lendner i col·laboradors
  Helen Wills Neuroscience Institute, University of California, Berkeley, CA, EUA
  Imatge originalment publicada sota llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.