• 29 d'octubre de 2016

    Anells i Campanes

    Paregut un trencaclosques de lògica enutjós, aquestes formes rotaxanes, poden canviar el món de la medicina – i de l’electrònica també, per la mateixa raó. Cada minúscul dispositiu presenta un anell rotatori (pintat ací de color daurat) que pot lliscar amunt i avall per l'altra estructura en forma de manuella (blau). Pot ser que no ho semble, però els rotaxans poden trobar-se en màquines com a rotors o trinquets. Ara la part realment intel·ligent – aquests rotaxans estan formats per cadenes plegades d’ADN, 100.000 vegades més xicotetes que eixos trencaclosques incòmodes de metall. Aquesta mena d'ADN papiroflèxic, utilitza el codi de l’ADN per crear elements amb extrems que es peguen automàticament; la formació de milions d’aquests dispositius és qüestió d'unes poques reaccions químiques. Així que si estàs buscant fabricar un motor diminut que càpiga dins d’una cèl·lula, o una bomba molecular que allibere fàrmacs dins d’un tumor, açò podria ser una peça fonamental en el teu disseny.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Jonathan List i col·laboradors/es
    TUM Department of Physics Technical University of Munich, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Investigació publicada en Nature Communications, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.