• 19 de maig de 2019

  Arrels Fortes

  Escoltem els sons gràcies a unes cèl·lules ciliades especialitzades en la nostra orella interna: les vibracions corben els estereocilis microscòpics, similars a cabells, que s’adhereixen a aquestes cèl·lules, provocant canvis químics i, en última instància, produint senyals elèctrics que s’envien al cervell. Els estereocilis estan ancorats a les cèl·lules ciliades mitjançant radícules, estructures que els suporten perquè puguen doblar-se repetidament sense trencar-se. Utilitzant tècniques d’imatge sofisticades, els científics han pogut identificar recentment una proteïna essencial coneguda com a espectrina, que envolta les radícules, dotant-les de força i flexibilitat. Sense l'espectrina en la seua orella interna, els ratolins tenen serioses afeccions auditives. A escala cel·lular (a la imatge, les cèl·lules ciliades sanes dalt i les que manquen d'espectrina avall), l'organització d’altres proteïnes crucials es veu alterada, incloent-hi l’actina (en blau), de la qual es fan els estereocilis, i la taperina (en lila). Els ratolins amb una oïda pobra a causa de l’envelliment o al dany sonor també presenten anells d’espectrina desgastats, suggerint que aquesta proteïna està involucrada en moltes formes de pèrdua auditiva.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge adaptada del treball de Yan Liu, Jieyu Qi, Xin Chen i Mingliang Tang i col·laboradors
  ShanghaiTech University, Shanghai, Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Science Advances, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.