-
11 de juny de 2017
Arrossegar-se i Gatejar
Potser el major desafiament a la neurociència és esbrinar, exactament, com els mil milions de cèl·lules nervioses en el cervell humà treballen conjuntament per donar lloc a comportaments complexos com ara caminar, parlar, pensar i tota la resta. Per simplificar les coses, els investigadors han recorregut als xicotets cucs nematodes, coneguts com a C. elegans, que només tenen al voltant de 300 neurones en els seus petits caps, transparents –un nombre molt més manejable per fer front. No obstant això, els cucs presenten els seus propis desafiaments i únics per a la investigació. Per començar, aquests cucs no els agrada romandre quets. L'ús de microscopis d'alta potència combinat amb programari sofisticat per al seguiment del moviment i d'anàlisi d'imatges, els científics finalment han aconseguit realitzar un seguiment de les neurones individuals en cucs vius, retorçant-se i controlar la seua activitat –es mostren en aquesta imatge com els punts de colors d'un cervell de cuc. Aquesta tècnica hauria de revelar com els diferents patrons d'activitat de les neurones donen vida a certs comportaments, com l'alimentació, retorçar-se, dormir o fins i tot l'aparellament.
Escrit per Kat Arney
Imatge cortesia del Leifer Lab, Princeton University
Department of Physics, Princeton University, Princeton, NJ, EUA
Investigació publicada en PLOS Computational Biology, maig de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.