-
19 de juliol de 2018
Atenció al Detall
Des de que el primer microscopi va revelar un món amagat, incomptables millores han exposat capes cada vegada més profundes. Aquesta procés de progrés finalment ha portat al microscopi electrònic, capaç de mostrar els mateixos àtoms dels materials. Però els rajos d’electrons –emprats en compte de llum– destruïen la matèria biològica, limitant el seu coneixement al món inert. Determinat a observar no només la matèria, sinó també la vida, fins al seu detall més fi, Richard Henderson –nascut el dia de hui en 1945– va aconseguir exposar una proteïna de la membrana d’una cèl·lula vegetal a un raig d’electrons reduït i obtindre la seua estructura en funció de com rebotaven els electrons (imatge de l'esquerra, de 1975). Amb 15 anys més de treball i l’arribada de la criomicroscòpia electrònica, en la que es congelen les mostres per protegir-les dels electrons, va determinar la seua estructura amb una resolució definitiva. En el procés, va donar al món un nou punt de vista sobre la vida i va guanyar part del Premi Nobel de 2017.
Escrit per Anthony Lewis
Retrat reproduït amb el permis del MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Regne Unit
Imatge de microscòpia electronica publicada per R. Henderson i P. N. T. Unwin en Nature, setembre de 1975
Drets de la imatge de microscòpia electronica reservats per Nature, reproduïts amb el seu permís
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.