• 04 de març de 2022

  Augment de Casos

  Reportada per primera vegada al novembre passat a Sud-àfrica, la variant Òmicron del SARS-CoV-2, el virus responsable de la COVID-19, s'ha propagat ràpidament des d'aleshores per tot el món des de llavors. La clau per a comprendre l'èxit d'òmicron és la proteïna de l'espícula, que permet que el SARS-CoV-2 penetre en les cèl·lules humanes en adherir-se a una proteïna de la superfície cel·lular, l'enzim convertidor d'angiotensina 2 (ECA2). En comparació amb la soca original de SARS-CoV-2, la proteïna de l'espícula d'Òmicron mostra 37 mutacions, inclent 15 en el seu domini d'unió al receptor, la secció que es connecta amb ECA2. La microscòpia electrònica criogènica revela com aquests canvis afecten a l'estructura de la proteïna de l'espícula (en la imatge, en porpra) i les seues interaccions amb ECA2 (en turquesa). Malgrat els seus molts canvis, la proteïna de l'espícula d'Òmicron s'unix fortament a ECA2, amb una eficàcia similar a la proteïna de l'espícula de la variant Delta. Per contra, els anticossos de pacients vacunats o recuperats d'infeccions amb altres variants van tindre menys èxit per a neutralitzar la proteïna de l'espícula d'Òmicron, la qual cosa suggerix que les seues mutacions l'ajuden a evadir la resposta immunitària.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Dhiraj Mannar, James W. Saville i Xing Zhu, i col·laboradors, UBC Faculty of Medicine
  Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of British Columbia, Vancouver BC, Canadà
  Drets de la imatge reservats pels autors
  Investigació publicada en Science, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.