• 08 de novembre de 2022

    Autoestopistes

    En les seues fases inicials, un tumor creix però es manté ancorat. Segons avança el càncer, les cèl·lules es poden separar del tumor i arribar a altres òrgans a través del torrent sanguini o el sistema limfàtic. Aquesta propagació de la malaltia, anomenada metàstasi, és el que mata a molta de la gent amb càncer, ja que és més difícil de tractar que un tumor aïllat. Ara, una nova investigació mostra que també pot passar encara que estiguem sans. Ací es veu una imatge 3D de túbuls (de color verd), estructures vitals per al funcionament del renyó, incrustades en teixit renal de ratolí (de color blaublau). Quan l'equip va eliminar un gen anomenat NALCN dels ratolins, aquests túbuls es construiren a partir de cèl·lules epitelials sanes que viatjaven des d'altres parts del cos del ratolí. És possible que aquests procés es done a nivells més baixos en ratolins no mutants i en humans. Dissenyant fàrmacs dirigits a NALCN, podrem detindre la propagació del càncer i millorar dràsticament les possibilitats de supervivència dels pacients.

    Escrit per Henry Stennett
    Imatge del treball d'Eric P. Rahrmann i col·laboradors/es
    Cancer Research UK Cambridge Institute, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Nature Genetics, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.