-
14 d'octubre de 2021
Bala de Plata
Paregut als humans, però més simple, el peix zebra s'utilitza sovint com a models biològics per als nostres teixits, proporcionant pistes, que salven vides, sobre el desenvolupament i les malalties. Ací, els investigadors examinen patrons de melanina, un pigment que es troba tant a la pell humana com en el cos d’un jove peix zebra. Per aconseguir aquests fins detalls, els investigadors van fer un pas inusual: recobrir la melanina amb plata sòlida. Aquest metall interferix amb els rajos X, permetent que una tècnica anomenada histotomografia de rajos X (pareguda a la microtomografia de rajos X) reculla els patrons. El programari informàtic traça la melanina en tres dimensions, produint un mapa de calor amb colors que destaca regions més pigmentades (en roig) i menys pigmentades (en blau). La melanina forma diferents patron en càncers de pell com els melanomes, causats moltes vegades per mutacions genètiques. Estudis en peix zebra amb gens mutats de la mateixa manera podrien revelar marcadors primerencs característics per a les cèl·lules humanes afectades.
Escrit per John Ankers
Division of Experimental Pathology, Department of Pathology, Pennsylvania State University College of Medicine, Hershey, PA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, setembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.