• 15 de desembre de 2018

  Ball de Gens

  Els nostres gens –els petits fragments d'ADN que ens conferixen la nostra identitat–  es troben englobats dins de fragments de cromatina que es mouen lliurement pel nucli de les nostres cèl·lules. De forma semblant a la fila de la conga, la cromatina forma plecs i bucles que posa en contacte a gens llunyans. Ací, mitjançant una tècnica anomenada com a desplaçament per espectroscòpia de correlació, se seleccionen regions de la cromatina que es mouen en la mateixa direcció mitjançant una gran varietat de colors. Observant de forma lenta els moviments dels gens, 2,5 segons (la imatge superior central) o 10 segons (la imatge superior dreta) es veu com l'ADN 'balla' freqüentment cap a la mateixa direcció, fet que mostra el nucli amb zones de color similars. Aquests patrons desapareixen si observem moviments més ràpids (imatge superior esquerra) suggerint moviments més aleatoris que els observats anteriorment. Si privem aquests gens de l'energia cel·lular proporcionada per l'ATP, s'atura la festa (fila inferior) – fet que aporta proves sobre com es comporten els gens, unint-se durant la salut i la malaltia.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball realitzat per David Saintillan, Michael J. Shelley i Alexandra Zidovska
  Department of Mechanical and Aerospace Engineering, University of California, San Diego, La Jolla, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors. La reproducció de la imatge està permesa per PNAS
  Publicat en PNAS, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.