• 2 de novembre de 2018

    Beneficiós o perjudicial?

    Els cristalls d'aspirina (a la imatge), sorprenentment bonics sota el microscopi, són un ingredient important en els analgèsics més usats. A part d'alleujar el dolor, l'aspirina també afecta la circulació: prevenint que les plaquetes s'agreguen i reduint la probabilitat de tindre coàguls. És per això que se sol recetar als pacients amb un alt risc de patir alguna malaltia cardiovascular. Així i tot, si no es té aquest risc, prendre aspirina per prevenció pot no ser beneficiós. Un estudi recent, d'una duració de cinc anys, ha comprovat en pacients sans d'alta edat, sense cap historial relacionat amb malalties del cor, que els pacients que prenien petites dosis d'aspirina no tenien menys probabilitat de patir algun tipus de malaltia cardiovascular que aquells que rebien un placebo. Per altra banda, la probabilitat de sagnar de forma seriosa, o d'hemorràgia, era superior en el grup de l'aspirina, com també el risc de mort, especialment relacionada amb càncer. Mentre que aquests descobriments deurien de ser interpretats amb cautela, fer un balanç entre els beneficis de l'aspirina i els seus riscs potencials és crucial per a determinar tractaments apropiats.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge d'Annie Cavenagh de la Wellcome Collection
    Investigació de l'ASPREE Investigator Group
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Investigació publicada en The New England Journal of Medicine, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.