• 12 d’abril de 2017

    Bes de la Vida

    Els atacs al cor poden resultar fatals però l'atenció mèdica urgent pot ajudar a les persones a sobreviure. La clau per a la supervivència és mantindre els nivells d'oxigen elevats fins i tot quan el cor ha deixat de bategar. Peter Safer, anestesista austríac, va desenvolupar un mètode per a fer això en la dècada de 1950. Va establir la seqüència d’inclinar el cap d'una persona cap arrere per mantindre obertes les vies respiratòries, seguit per la respiració boca-boca, coneguda com 'el bes de la vida', i les compressions toràciques. Aquesta seqüència d'alliberament de les vies aèries, ventilació artificial i compressió toràcica es coneix com el sistema A-B-C de la reanimació (d'acord amb les seues segles en anglès). Constitueix la base de la reanimació cardiopulmonar, coneguda com RCP. Hui dia la RCP és utilitzada habitualment en la medicina moderna d'urgència i ajuda a salvar vides. Safar va veure per primera vegada la necessitat de reanimació quan treballava com a infermer al front durant la Segona Guerra Mundial. Més tard va treballar amb un fabricant de nines per a construir maniquís per a l'entrenament de RCP, i aquests encara s’utilitzen hui en dia.

    Escrit per Deborah Oakley

    Imatge per cortesia de University of Pittsburgh
    Drets de la imatge reservats pel fotògrafQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.