• 12 d’abril de 2017

    Bes de la Vida

    Els atacs al cor poden resultar fatals però l'atenció mèdica urgent pot ajudar a les persones a sobreviure. La clau per a la supervivència és mantindre els nivells d'oxigen elevats fins i tot quan el cor ha deixat de bategar. Peter Safer, anestesista austríac, va desenvolupar un mètode per a fer això en la dècada de 1950. Va establir la seqüència d’inclinar el cap d'una persona cap arrere per mantindre obertes les vies respiratòries, seguit per la respiració boca-boca, coneguda com 'el bes de la vida', i les compressions toràciques. Aquesta seqüència d'alliberament de les vies aèries, ventilació artificial i compressió toràcica es coneix com el sistema A-B-C de la reanimació (d'acord amb les seues segles en anglès). Constitueix la base de la reanimació cardiopulmonar, coneguda com RCP. Hui dia la RCP és utilitzada habitualment en la medicina moderna d'urgència i ajuda a salvar vides. Safar va veure per primera vegada la necessitat de reanimació quan treballava com a infermer al front durant la Segona Guerra Mundial. Més tard va treballar amb un fabricant de nines per a construir maniquís per a l'entrenament de RCP, i aquests encara s’utilitzen hui en dia.

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatge per cortesia de University of Pittsburgh
    Drets de la imatge reservats pel fotògraf



Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.