• 8 de gener de 2021

  Biomarcador d'Alzheimer Accessible

  Es creu que la demència progressiva que pateixen els pacients amb malaltia d'Alzheimer és impulsada per una acumulació contínua al cervell de restes de proteïnes conegudes com a plaques amiloides i cabdells neurofibril·lars. Dels dos, s'ha trobat que els cabdells (que es mostren en roig al cervell d'aquest pacient) es correlacionen más estretament amb el deteriorament cognitiu. Però, mesurar el nivell de tau d'un pacient requereix un escàner cerebral, que requereix molt temps, és car i no sempre està disponible. La bona notícia és que ara els investigadors han identificat una forma soluble de tau en el líquid cefalorraquidi, els nivells del qual es correlacionen amb els observats al cervell i amb la deterioració cognitiva. Atés que l'obtenció de mostres de líquid espinal és més factible que la realització d'escàners cerebrals, els metges haurien de tenir una manera més ràpida i senzilla de diagnosticar persones en les primeres etapes de la malaltia, fer un seguiment del seu progrés i avaluar si un tractament determinat realment està frenant o detenit la patologia.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge de Tammie Benzinger, Knight Alzheimer's Disease Research, Washington University School of Medicine
  Department of Neurology, Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats per Tammie Benzinger
  Investigació publicada en Brain, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.