• 22 d'agost de 2016

    Bolets Mentals

    Durant centenars d'anys, els científics han tractat de mapejar el cervell humà, esbrinant de què s'encarrega cada part. S'han fet grans progressos en la recerca de les parts responsables de la visió, el moviment i altres tasques, però encara sabem poc sobre com els nostres cervells emmagatzemen i recuperen records. Per simplificar les coses, els investigadors han recorregut a la mosca del vinagre, Drosophila. Encara que no poden considerar-se els Einsteins d'entre els insectes, les mosques del vinagre poden recordar algunes coses i fins i tot ser entrenades per fer tasques senzilles, emmagatzemant aquesta informació en neurones especialitzades en una àrea del cervell anomenada cos pedunculat. Aquestes imatges mostren el cervell de la mosca (porpra), amb les neurones dels cossos pedunculats marcats amb una molècula fluorescent verda. L'estudi de l'activitat d'aquestes cèl·lules a mesura que les mosques aprenen revela que els records es consoliden en diverses parts del cervell alhora, i són recuperats junts posteriorment.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Chu-Huai, Meng-Fu Maxwell Shih i col·laboradors
    Graduate Institute of Biomedical Sciences, College of Medicine, Chang Gung University, Taoyuan, i Institute of Biotechnology, National Tsing Hua University, Hsinchu, Taiwan
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.