• 22 de setembre de 2015

    Brunzit Assassí

    Les picades de vespa són matèria de malsons; no obstant això, els investigadors han descobert que també tenen un benefici potencial. Una molècula trobada en el verí de la vespa Polybia paulista, originària d'Amèrica del Sud, detecta i destrueix les cèl·lules canceroses humanes. La molècula detectora de càncer – MP1– s'aprofita de la disposició anormal de fosfolípids en les membranes de les cèl·lules canceroses. En les cèl·lules sanes, els fosfolípids fosfatidilserina (PS) i fosfatidiletanolamina (PE) es troben a la capa interna de la membrana cel·lular, però en les cèl·lules canceroses, s'acumulen a la capa exterior (representat en la imatge com punts brillants de fluorescència en aquestes membranes artificials) creant punts febles. La molècula MP1 interactua amb PS i PE, formant forats en la membrana de la cèl·lula per on les proteïnes essencials escapen cap a fora, causant la mort de la cèl·lula. Aquesta interacció és un avanç per als fàrmacs contra el càncer, i podria ser eficaç quan s'utilitza com a teràpia combinada amb altres fàrmacs.

    Escrit per Katie Panteli
    Imatge adaptada del treball per Natália Bueno Leite i col·laboradors/es
    Department of Physics, São Paulo State University, Brasil i School of Chemistry and Astbury Centre for Structural Molecular Biology, University of Leeds, Regne Unit
    Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Biophysical Journal, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.