• 21 de novembre de 2018

    Cartografiant la Vida

    Els investigadors de genètica actuals naveguen a través de l’ADN –les instruccions moleculars per a la vida– quasi tan fàcilment com nosaltres travessem una ciutat ajudats pels mapes en línia. I l’estructura bàsica dels seus mapes d’orientació, com els nostres, la van dibuixar pioners que exploraren territoris desconeguts. Alfred Sturtevant –nascut aquest dia en 1891– va ser un d’estos cartògrafs moleculars i en 1913 realitzà el primer mapa genètic d’un cromosoma [lots d’ADN enrotllats fortament que s’emmagatzemen a les nostres cèl·lules]. Havent-se adonat que els gens [segments d’ADN crucials que codifiquen per a funcions particulars] se situen en ordre, al llarg dels cromosomes, com les estacions d’una línia de tren, Sturtevant creà un mètode per a deduir la distància relativa entre ells, segons la freqüència amb la que s’heretaven junts. Investigacions posteriors amb mosques del vinagre ajudaren a Sturtevant a mesurar la distància entre òrgans embrionaris en una unitat anomenada, apropiadament, l'sturt, i va rebre la Medalla Nacional a la Ciència en 1967 com a reconeixement per una carrera pionera.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge cortesia dels Archives, California Institute of Technology
    Drets de la imatge reservats pels Archives, California Institute of Technology. Reproduïda amb autorització.



Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.