• 23 de novembre de 2020

    Cèl·lules que Compartixen

    Les cèl·lules de manera individual solament poden créixer una certa mida perquè estan limitades en tindre solament un joc de DNA, empaquetat en una estructura anomenada nucli. Alguns organismes, coneguts com a poliploides, eviten aquesta barrera mitjançant la creació de cèl·lules gegants amb múltiples nuclis. Aquestes poden formar-se tant a partir de cèl·lules que es troben juntes i es fusionen o per cèl·lules amb erros que impedeixen que no dividisca completament després d'haver copiat el seu DNA. No està totalment clar per què açò ocorre, però poder compartir substàncies a grans distàncies és probablement un avantatge. Estudiant minuciosament cadascun dels teixits de la mosca del vinagre, els investigadors han descobert un tercer mètode per aconseguir cèl·lules gegants, mitjançant la formació d'unions entre cèl·lules veïnes que permeten a grans molècules fluir lliurement entre elles. Aquest apropament és utilitzat per a unir a més de cent cèl·lules totes juntes en el desenvolupament del tub digestiu de la mosca durant solament sis hores de desenvolupament, representant una manera completament nova d'organització de cèl·lules i teixits.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del Dr Ben Stormo en Dr Don Fox’s lab en Duke University, utilitzada amb permís
    Department of Pharmacology & Cancer Biology, Duke University, Durham, NC, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, octubre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.