• 23 de novembre de 2020

  Cèl·lules que Comparteixen

  Les cèl·lules de manera individual solament poden créixer una certa mida perquè estan limitades en tindre solament un joc de DNA, empaquetat en una estructura anomenada nucli. Alguns organismes, coneguts com a poliploides, eviten aquesta barrera mitjançant la creació de cèl·lules gegants amb múltiples nuclis. Aquestes poden formar-se tant a partir de cèl·lules que es troben juntes i es fusionen o per cèl·lules amb erros que impedeixen que no dividisca completament després d'haver copiat el seu DNA. No està totalment clar per què açò ocorre, però poder compartir substàncies a grans distàncies és probablement un avantatge. Estudiant minuciosament cadascun dels teixits de la mosca de la fruita, els investigadors han descobert un tercer mètode per aconseguir cèl·lules gegants, mitjançant la formació d'unions entre cèl·lules veïnes que permeten a grans molècules fluir lliurement entre elles. Aquest apropament és utilitzat per a unir a més de cent cèl·lules totes juntes en el desenvolupament del tub digestiu de la mosca durant solament sis hores de desenvolupament, representant una manera completament nova d'organització de cèl·lules i teixits.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del Dr Ben Stormo en Dr Don Fox’s lab en Duke University, utilitzada amb permís
  Department of Pharmacology & Cancer Biology, Duke University, Durham, NC, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, octubre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.