-
07 de maig de 2023
Cervells de Bebés
El cos humà continua desenvolupant-se després del naixement, però la taxa d'aquests canvis encara està en dubte per als biòlegs del desenvolupament. Ací els científics fan exploracions amb imatgeria per ressonància magnètica dels cerebels dels xiquets adormits durant els dos primers anys de vida, mostrant els mesos 1-5 (fila superior) i intervals regulars després (fila inferior) des de tres angles diferents. Mentre que el cervell jove creix constantment, creix a un ritme més ràpid (colors càlids) durant els sis primers mesos. Es va investigar més a fons, analitzant les exploracions de 235 xiquets sans i observant com canvien 27 regions individuals dels seus cerebels, trobant, per exemple, que els canvis en els "lòbuls" específics es corresponien amb esdeveniments en la motricitat fina. Aquestes dades es podrien utilitzar per identificar finestres de desenvolupament per a un estudi posterior, o fins i tot per diagnosticar problemes de salut o lesions durant la vida primerenca d'un xiquet menut.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Ya Wang i Liangjun Chen i col·laboradors/es
Department of Radiology and Biomedical Research Imaging Center, University of North Carolina at Chapel Hill, Chapel Hill, NC, USA: UNC/UMN Baby Connectome Project Consortium
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Cell Reports, abril de 2023
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.