-
25 de gener de 2018
Cervells i Vies Respiratòries
Els pulmons estan revestits amb cèl·lules recobertes de petits pèls, coneguts com a cilis. El seu moviment, com si fóra un fuet, impulsa la mucositat, hidratant així les vies respiratòries. Els cilis també es troben en cèl·lules d'altres espais plens de líquid, com les cavitats del cervell conegudes com a ventricles i les trompes de Fal·lopi del sistema reproductor femení. Els cilis defectuosos estan implicats en diverses malalties pulmonars humanes, incloent la fibrosi quística i l'asma. Les persones amb una malaltia anomenada discinesia ciliar primària (PCD) patixen d'un excés de fluïds en el cervell, problemes pulmonars i infertilitat. La imatge de l'esquerra mostra cèl·lules que recobreixen un ventricle cerebral d'un ratolí saludable, amb els delicats cilis ressaltats en verd. Les cèl·lules ventriculars de la dreta provenen d'un animal deficient en un gen, el qual fa una proteïna anomenada CEP164. Aquests ratolins tenen molts dels mateixos problemes que les persones amb PCD, el que suggerix que aquest gen està implicat en la malaltia.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball de Saul S.Siller i col·laboradors/es
Medical Scientist Training Program, Stony Brook University, Stony Brook, Nova York, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Genetics, desembre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.