• 07 de setembre de 2022

    Cervells que Tasten

    És temptador pensar en el cervell com un ordinador, prenent entrades procedents del món, i responent amb eixides apropiades; però, funciona així en la pràctica? Ací, investigadors exploren circuits neuronals a un cervell de la mosca del vinagre (Drosophila). Fent servir la combinació de tècniques genètiques, han il·luminat i elaborat un mapa de neurones. Primer, activen les neurones gustatives que solen ajudar a la mosca a respondre a un sabor dolç (ressaltat amb verd) revelant connexions amb neurones sensoriomotores (de color rosa i blau); les quals, al seu torn, connecten amb unes neurones motores específiques (de color taronja) implicades en estendre la probòscide de la mosca, la part de la boca emprada per alimentar-se. L'equip creu que aquestes xarxes podrien reaccionar amb més força quan la mosca té fam i respon diferent a diversos sabors. Açò podria ajuda a la mosca a reaccionar a estímuls sensorials en un món canviant, i potser done coneixements sobre mecanismes similars rere els nostres propis sentits.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Philip K Shiu i Gabriella R Sterne, i col·laboradors
    University of California, Berkeley, Berkeley, CA, EUA
    Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, juliol de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.