-
1 de novembre de 2020
Cicatrius de Combat
Els nostres òrgans estan replets de cèl·lules anomenades fibroblasts, que reparen teixit danyat i curen ferides. De vegades, aquests fibroblasts s’activen quan no deuen i formen taques cicatricials. Coneguda com a fibrosi, aquesta cicatrització pot aparèixer en malalties pulmonars, cardiovasculars i càncer, i està implicada en quasi el 45% de les morts en els països desenvolupats. La fibrosi és per ara incurable i la limitació de tractaments útils es deu a una falta de ferramentes de laboratori per investigar la biologia que ho provoca i ficar a prova noves teràpies. Uns investigadors han desenvolupat ara una nova tècnica de cultiu 3D de cèl·lules per fer créixer fibroblasts al laboratori, que és capaç de reproduir amb més perfecció les condicions d’un teixit viu. Aquestes cèl·lules 3D (a la fila inferior) tenen una resposta molt distinta a un rang de compostos comparant-les amb les dels cultius 2D (a la fila superior), que ens destapen els secrets del procés de fibrosi i de l’efecte i eficàcia de tractaments.
Escrit per Kat Arney
Department of Biomedical Engineering and Department of Chemical Engineering, University of Michigan, Ann Arbor, M, EUA
Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Publicat en Science Advances, setembre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.