• 7 d'abril de 2021

  Cicle Vital

  La divisió cel·lular és un procés essencial en el que és fonamenta el desenvolupament, manteniment i reparació dels nostres teixits. Formant col·lectivament el cicle cel·lular, les etapes de la divisió cel·lular es mostren aquí en un muntatge d’imatges de microscòpia: d’esquerra a dreta, l’ADN nuclear de la cèl·lula divisora (en blau) es condensa en cromosomes, posteriorment separats per una xarxa o un fus de fibres anomenades microtúbuls (en vermell), que formen finalment nuclis nous en dues cèl·lules filles. La divisió cel·lular incontrolada condueix al càncer, de manera que és fonamental entendre la regulació del cicle cel·lular. Amb aquest objectiu, els investigadors han mapat els canvis en l'expressió de proteïnes a través del cicle cel·lular, mitjançant una combinació de tècniques de microscòpia i seqüenciació. Ressaltant la complexitat de les cèl·lules humanes, van trobar que al voltant del 20% de totes les proteïnes variaven en el seu nivell d’expressió entre cèl·lules idèntiques genèticament. També van identificar més de 300 noves proteïnes associades al cicle cel·lular, proporcionant una gran quantitat de pistes per a futures investigacions.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Diana Mahdessian i Anthony J. Cesnik i col·laboradors del KTH Royal Institute of Technology/SciLifeLab
  Science for Life Laboratory, School of Engineering Sciences in Chemistry, Biotechnology and Health, KTH - Royal Institute of Technology, Estocolm, Suècia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.