• 4 de desembre de 2018

  Clar per a la Mosca

  La mosca de la fruita compartix al voltant del 60% dels seus gens amb els humans, per la qual cosa no és de sorprendre’s que alguns aspectes del nostre desenvolupament també siguen similars. Mirar dins del cervell d’una mosca por revelar pistes sobre el nostre sistema nerviós primerenc, però hi ha dificultats. Els enormes ulls compostos d’aquesta mosca, normalment, contenen pigments de color que interferixen amb la llum làser utilitzada pels potents microscopis. Però, una nova tècnica anomenada ''FlyClear'' esbandix aquesta pigmentació i elimina els productes químics bloquejadors, deixant així el cervell de la mosca intacte i transparent. Mitjançant una suau ultramicroscòpia, se seleccionen xicotetes xarxes neuronals que s’estenen des de darrere dels ulls fins el cervell, que podem vore ací acolorits en verd. La aplicació d’aquesta tècnica en mosques de diferents edats podria revelar pistes sobre com les malalties neurodegeneratives interrompen aquestes xarxes –un pas important cap a nous tractaments.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Marko Pende i Klaus Becker, i col·laboradors
  Department for Bioelectronics, FKE, Vienna University of Technology, Viena, Àustria
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.