• 19 de gener de 2020

  Clon d'Os

  Prop dels extrems dels nostres ossos més tensos, els trabeculars, hi ha estructures entrellaçades similars a bigues i columnes que amorteixen els cops dins dels gratacels. Malgrat que són 1000 vegades més menuts, els patrons de plaques i varetes a l'os el fan realment fort. Els investigadors han dissenyat models informàtics per recrear aquestes diminutes estructures òssies, provant la seua resistència amb diferents tensions i esforços. Recreant els patrons més forts en aquest polímer blau han descobert dissenys que poden ser bio-imitats en el disseny d'edificis reals. Aquests models també suggereixen que el secret per aconseguir força òssia duradora és la grossor de les bigues horitzontals (que es veuen a través dels forats amb forma de diamant, recorrent l'estructura en la imatge). Un increment del 30% en la grossor va augmentar l'esperança de vida del material cent vegades. En el futur aquests dissenys potser influïsquen als trasplantaments per a malalts d'osteoporosis, que sovint perden les trabècules.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball d'Ashley M. Torres i col·laboradors
  Sibley School of Mechanical and Aerospace Engineering, Cornell University, Ithaca, Nova York, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.