• 5 d'abril de 2021

    Cobreix-me

    De manera semblant als superordinadors, els nostres cervells duen a terme tasques complexes fent ràpidament tasques més senzilles. Els senyals ràpids enviats entre neurones ajuden a controlar el cos, a crear i accedir a records i a interpretar ràpidament el món exterior. Un dels secrets de la velocitat del cervell no es troba exactament a les neurones, sinó en el que s’enrotlla al seu voltant. A la imatge, obtinguda amb un microscopi d’alta potència, podem veure com un recobriment cerós anomenat mielina (ressaltat en cian) envolta les neurones del cervell d’un ratolí. La mielina proporciona suport i protecció, com un embenat embolicat al voltant d'un dit, però també actua com a aïllant elèctric, permetent que els ions es precipiten a través de seccions aïllades de neurones mitjançant un procés anomenat conducció saltatòria. Els investigadors van descobrir que l'envelliment pot afectar els gens dels oligodendròcits, cèl·lules que substitueixen la mielina al cervell (rosa), la qual cosa ralentitza la seua comunicació. Rejovenir aquestes cèl·lules pot donar-nos esperança a l'hora de tractar afeccions com l’esclerosi múltiple i la malaltia d’Alzheimer.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball d'Andrea D. Rivera i col·laboradors/es
    School of Pharmacy and Biomedical Science, University of Portsmouth, Portsmouth, Regne Unit
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Anging Cell, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.