• 28 de maig de 2018

  Com s'Escata?

  Tal vegada penses que la teua pell humana, amb pèls, i les dures escates d'un peix no tenen massa en comú, però això no és correcte. Encara que la pell i les escates semblen molt distintes, tenen orígens semblants durant els primers estadis del desenvolupament. La pell amb pèls s'origina d'un teixit embrionari conegut com ectoderma, que configura un patró de fol·licles pilosos i glàndules sudorípares en resposta als senyals genètics. L’ectoderma també dóna lloc a les plomes en aus i a les escates en rèptils. Els investigadors han descobert ara que el mateix patró participa en la formació de les escates de peix a l'estudiar els genes involucrats en el desenvolupament de la pell en aquestos peixos zebra durant el seu creixement. Els mateixos gens i patrons també apareixen quan té lloc el creixement de les plomes en aus, la pell en mamífers o les escates en rèptils. Trobar que els mateixos mecanismes moleculars funcionen en grups faunístics tan diversos, suggerix un únic origen compartit en la formació de la pell, procés datat amb més de 300 milions d’anys.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball d'Andrew J Aman, Alexis N Fulbright i David M Parichy
  University of Virginia, Charlottesville, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en BioRxiv, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.