• 30 d'octubre de 2020

  Comportament Mossegador

  Els vectors de malalties com els de la malària o al Zika, els mosquits, transmeten patògens quan les femelles mosseguen, travessant la nostra pell en cerca d’un aperitiu sanguinolent. L’estudi d’aquest comportament típicament inclou voluntaris que s’exposen a picadures de mosquit, una experiència poc agradable que a més no pot aplicar-se a la investigació dels mosquits com a agents infecciosos. Per adaptar-se, uns científics han desenvolupat un aparell que imita ser un hoste i que rep el nom de biteOscope. Consisteix en una membrana de parafilm que conté sang alimentaria artificial, calfada mitjançant un bany de temperatura controlada, que atrau femelles perquè s’alimenten. Gravacions d’alta qualitat a través de l’aparell transparent i el seguiment precís mitjançant màquines amb ferramentes d’aprenentatge ofereixen informació detallada sobre el comportament dels mosquits, com la recerca de l’alimentació i la seua resposta a repel·lents: en aquest vídeo, una femella entra en contacte amb una àrea coberta amb insecticida DEET amb les seues potes i ràpidament se’n va. Una nova ferramenta per a la investigació dels mosquits, el biteOscope, ofereix moltes oportunitats noves, ja siga l'enteniment de com els patògens poden afectar al comportament del mosquit o ficar a prova potencials repel·lents.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Video del treball de Felix JH Hol, Louis Lambrechts i Manu Prakash
  Interactions Unit, Institut Pasteur, Paris, França
  Vídeo publicat originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.