• 15 d’octubre de 2017

    Concebent el Control

    Hui en dia, la majoria de nosaltres donem els mètodes anticonceptius per garantits, tenint àmpliament disponible informació i consells sobre salut sexual i contracepció. No obstant, fa menys de 100 anys, aquest no era el cas. L’any 1921, Marie Stopes, a qui veiem a la foto, va obrir la primera clínica de control de la natalitat de Gran Bretanya. Abans d'això, el control de la natalitat no s'havia considerat necessari. Els i les xiquetes sovint morien, i les parelles solien tindre molts xiquets amb l'esperança que uns pocs pogueren sobreviure. Tanmateix, a mesura que la higiene i la medicina van millorar, els i les xiquetes van començar a viure més temps i es van canviar les actituds. La clínica d'Stopes va oferir assessorament sobre salut reproductiva i va proporcionar anticonceptius com ara espermicides i caputxons cervicals. L’any 1925, la clínica es va traslladar del nord al centre de Londres, on es manté hui. Actualment és la clínica principal de l'organització Marie Stopes International. Més enllà del control de la natalitat, Stopes va fer campanya pels drets de les dones i va ser la primera dona acadèmica de la Universitat de Manchester, on va treballar amb fòssils vegetals.

    Escrit per Charlotte Rose Davison

    Imatge d'un fotògraf desconegut, pujada a Wikimedia
    Imatge de domini públicQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.