• 15 d’octubre de 2017

    Concebent el Control

    Hui en dia, la majoria de nosaltres donem els mètodes anticonceptius per garantits, tenint àmpliament disponible informació i consells sobre salut sexual i contracepció. No obstant, fa menys de 100 anys, aquest no era el cas. L’any 1921, Marie Stopes, a qui veiem a la foto, va obrir la primera clínica de control de la natalitat de Gran Bretanya. Abans d'això, el control de la natalitat no s'havia considerat necessari. Els i les xiquetes sovint morien, i les parelles solien tindre molts xiquets amb l'esperança que uns pocs pogueren sobreviure. Tanmateix, a mesura que la higiene i la medicina van millorar, els i les xiquetes van començar a viure més temps i es van canviar les actituds. La clínica d'Stopes va oferir assessorament sobre salut reproductiva i va proporcionar anticonceptius com ara espermicides i caputxons cervicals. L’any 1925, la clínica es va traslladar del nord al centre de Londres, on es manté hui. Actualment és la clínica principal de l'organització Marie Stopes International. Més enllà del control de la natalitat, Stopes va fer campanya pels drets de les dones i va ser la primera dona acadèmica de la Universitat de Manchester, on va treballar amb fòssils vegetals.

    Escrit per Charlotte Rose Davison
    Imatge d'un fotògraf desconegut, pujada a Wikimedia
    Imatge de domini públic



Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.