• 24 de setembre de 2019

    Connecta els Llums

    La microscòpia moderna ha avançat molt en quant a fotografiar coses petites. Però algunes de les estructures de la vida són, de vegades, massa fràgils, o erràtiques, o simplement massa petites per a seguir-les sota un microscopi. Els mitocondris -les xicotetes fàbriques que proveïxen a la cèl·lula d'energia i calor- tenen fines "ultraestructures" que no es troben en molts microscopis. Ací, la fràgil arquitectura es troba ressaltada per un nou sensor fluorescent -el suficientment estable com per suportar els polsos làser d'elevada potència emprats en la microscòpia d'esgotament d'emissions estimulada (STED), així que es poden observar amb el temps. Més tard en el vídeo, els plecs semblants a una concertina a les membranes internes dels mitocondris, coneguts com a crestes, es fusionen junts abans d'autodestruir-se. Ser capaços d'observar aquests importants orgànuls -en compte de traure imatges estàtiques- podria permetre als científics provar fàrmacs contra les malalties mitocondrials, tot mentre descobrim més sobre com funcionen les nostres estacions d'energia biològiques.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo del treball de Chenguang Wang i colaboradors/es
    Institute of Transformative Bio-Molecules, Nagoya University, Nagoya, Japó
    Drets del vídeo reservats pels autors originals
    Publicat en PNAS, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.