• 30 de març de 2018

  Conseqüències Fetals

  Des de l'aparició d’un dels brots més importants a Brasil, el virus del Zika, trasmés mitjançant mosquits, s’ha convertit en un problema de salut mundial, concretament pels seus vincles amb un desenvolupament anòmal del cervell dels neonats, més conegut com a microcefàlia. Encara que el Zika és conegut per la ciència des de 1947, els seus perillosos efectes sobre el desenvolupament fetal van passar desapercebuts fins a l’última epidèmia. Com a conseqüència d’aquest fet, els científics es troben ara preocupats pels possibles impactes pareguts que puguen tindre altres virus poc estudiats. Les proves fetes en ratolins gestants suggerixen que dos flavivirus més, estretament relacionats amb el Zika, poden infectar el fetus a través de la placenta. Aquests són: el virus del Nil Occidental (de color verd a la imatge que mostra teixit de placenta humana), trasmés d’aus a humans mitjançant mosquits, i el virus Powassan, trasmés per picadures de caparres. Ambdós van causar la pèrdua de més del 40% dels fetus de mares infectades, la qual cosa suggerix que també podrien ser perillosos per a les dones embarassades. Una major consciència d'aquests riscos hauria d'ajudar a la preparació per a les conseqüències de possibles brots futurs.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Nitin Arora
  Department of Molecular Microbiology, Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.