• 23 de febrer de 2019

  Construint Cervells Més Grans

  Un tret distintiu del cervell humà és la gran extensió del seu neocòrtex, una secció de la capa externa del cervell, o escorça cerebral. Es pensa que la seua grandària està relacionada amb el gen humà ARHGAP11B, i que està provocada per la proliferació d'un tipus concret de neurones progenitores, les cèl·lules basals glials radials (bGR). Afegir ARHGAP11B a embrions de ratolí provoca l'expansió del seu neocòrtex, però els ratolins no tenen suficients bGR com per a investigar adequadament el seu paper. Per contra, els cervells de fura (a la imatge, amb les neurones neocorticals en verd) disposen d'un neocòrtex major i més bGR. La introducció d'ARHGAP11B als embrions de fura resulta en un nombre major de bGR, donant lloc a les neurones per més temps durant el desenvolupament i, en última instància, produint més neurones a les capes més externes del cervell. El nostre neocòrtex, únic per la seua grandària, està relacionat amb les capacitats cognitives més sofisticades, així que investigar el seu origen i desenvolupament és una mena d'explorar els fonaments biològics de la intel·ligència humana.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Nereo Kalebic i Carlotta Gilardi
  Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics, Dresden, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.