• 9 d'octubre de 2022

  Contracomunicació

  Quan un estafador telefònic et truca, el seu objectiu és mantindre't parlant, ja que aquest flux de comunicació els dona l'oportunitat d'enganxar-te i, finalment, enganyar-te. Aprofitar la comunicació també és la forma en la que els tumors cerebrals incurables anomenats glioblastomes s'estenen tan ràpidament, formant enllaços directes, sinapsis, amb les nostres neurones. Els investigadors que buscaven nous tractaments van investigar aquestes sinapsis amb més detall i es preguntaren si amb ajustaments genètics, per sotmetre la seua activitat, podrien frenar el creixement del tumor. Les sinapsis són petites separacions entre cèl·lules, a través dels quals passen missatges químics en paquets xicotets. L'estudi va mostrar un augment de l'acumulació d'aquest material dels missatges (de color verd) al cervell de les mosques del vinagre amb glioblastoma (a la dreta) en comparació amb les mosques normals (a l'esquerra), però baixant l'activitat a cada banda de la sinapsi va frenar el creixement del tumor. Les connexions sinàptiques tant entre cèl·lules del glioblastoma com les que fan amb les neurones són clau per al desenvolupament del càncer i podrien ser objectius per a futurs tractaments.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de María Losada-Pérez i col·laboradors/es
  Instituto Cajal-CSIC, Madrid, Espanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicada en PLOS Genetics, juliol de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.