• 18 de juny de 2020

  Control Mental

  Les nostres neurones controlen allò que veiem, escoltem, i com ens comportem mitjançant senyals elèctriques que s'envien d'unes neurones a altres. Esbrina com dictar el que diuen les neurones i quan ho diuen i, d'alguna forma, estaràs controlant el teu cervell. Encara que pot sonar a ciència ficció, esta és la teoria bàsic que s'aplica en una eina molt popular en neurociència, l'optogenètica. Utilitzant llum i unes proteïnes fotosensibles anomenades canalrodopsines, els científics són capaços de controlar les senyals elèctriques enviades entre neurones. Per exemple, l'optogenètica permet als neurocientífics elegir el comportament que volen que tinguen els ratolins quan estimulen les neurones en diverses parts del seu cervell. Aquesta imatge mostra un tipus específic de neurones (en verd) del tronc de l'encèfal del ratolí que els científics han sigut capaços d'activar utilitzant llum en un estudi recent. L'optogenètica és utilitzada en laboratoris al voltant del món per a il·luminar el nostre coneixement sobre com les neurones controlen els nostres sentits i el nostre comportament.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Zohre Azimi i col·laboradors
  Optical Imaging Group, Institut für Neuroinformatik, Ruhr University Bochum, Bochum, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.