• 12 de febrer de 2019

  Cops de Natació

  Els bacteris naden a l’interior dels nostres budells usant petits propulsors, anomenats flagels, alimentats per substàncies que es troben a prop. Ací, uns bacteris Escherichia coli (E. coli) utilitzen un tipus diferent de font d'energia –la proteorodopsina– que allibera energia quan s'exposa a la llum. Sota un patró d’il·luminació, el bacteri nada ràpidament en àrees il·luminades, i lentament en les apagades, produint –amb una petita ajuda de físics intel·ligents– un retrat d’Albert Einstein alineat amb una imatge projectada. Canviar el patró provoca que els bacteris creen imatges diferent –guiada pels canvis en les àrees de llum i obscuritat. La cara d’Einstein es convertix en Charles Darwin, un retrat vivent creat en aproximadament cinc minuts. A més de donar als petits nadadors un nou entreteniment, els científics esperen usar la tècnica artística en altres assumptes –potser guiant núvols de bacteris per empènyer dispositius transportadors de medicaments per tot el cós. Probablement, Einstein i Darwin ho aprovarien.

  Hui és el 210é aniversari del naixement de Charles Dawin

  Escrit per John Ankers
  Vídeo tret del treball de Giacomo Frangipane i col·laboradors
  Dipartimento di Fisica, Università di Roma ''Sapienza'', Roma, Itàlia
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.