-
23 de juliol de 2017
Cor Famolenc
Arrossegant-se en colors artificials, aquests bacteris verds s'estenen sobre una cèl·lula del cor d'una rata (en rosa). Malgrat que sone horrorós, aquest pot ser el primer pas per salvar vides humanes. Com tots els músculs, els nostres cors necessiten oxigen per a la respiració; produint energia per bombar i flexionar-se. Les malalties cardíaques isquèmiques com l'angina poden afectar negativament el flux d'oxigen a la sang, el que sovint acaba en insuficiència cardíaca. En introduir Synechococcus elongatus, un bacteri que fa la fotosíntesi, i exposar-lo a la llum, aquest comença a produir oxigen que alimenta les cèl·lules del cor. Aquesta increïble proesa de la cooperació, o la simbiosi, millora la salut de les rates que pateixen isquèmia simplement deixant que els bacteris visquen al costat. Tot i que la idea d'una xeringa plena de microbis, que s'injecta als nostre pit, podria semblar una bogeria, en el futur podria ser l'inici d'una profunda relació bonica dins dels nostres cors.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Jeffrey E. Cohen i col·laboradors/es
Department of Cardiothoracic Surgery, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Science Advances, juny de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.