• 26 de desembre de 2018

  Cor Virtual

  L'estretiment de les artèries coronàries que subministren sang als músculs del cor és una mala notícia, ja que açò conduïx a un atac cardíac si l'obstrucció és prou greu. Per saber si algú corre risc d'un atac cardíac i es podria beneficiar d'un procediment per desbloquejar les seues artèries, els metges utilitzen una tècnica anomenada reserva de flux fraccionat, on es passa un petit filament per una artèria per mesurar quanta sang està passant. No obstant això, aquesta prova és invasiva, costosa i requerix molt de temps, de manera que els metges sovint opten per una tècnica d'imatgeria, menys fiable però menys invasiva, coneguda com a angiografia per determinar què està passant. Ara els investigadors han desenvolupat una manera de millorar l'angiografia mitjançant l'ús d'un tipus d'intel·ligència artificial anomenada aprenentatge automàtic, analitzant centenars d'imatges i generant models informàtics, com els que es mostren aquí, per predir el flux sanguini dins del cor i detectar possibles problemes.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Hyeonyong Hae i Soo-Jin Kang i col·laboradors
  Department of Cardiology, University of Ulsan College of Medicine, Asan Medical Center, Seül, Corea
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Medicine, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.