• 26 de desembre de 2018

  Cor Virtual

  L'estretiment de les artèries coronàries que subministren sang als músculs del cor és una mala notícia, ja que açò conduïx a un atac cardíac si l'obstrucció és prou greu. Per saber si algú corre risc d'un atac cardíac i es podria beneficiar d'un procediment per desbloquejar les seues artèries, els metges utilitzen una tècnica anomenada reserva de flux fraccionat, on es passa un petit filament per una artèria per mesurar quanta sang està passant. No obstant això, aquesta prova és invasiva, costosa i requerix molt de temps, de manera que els metges sovint opten per una tècnica d'imatgeria, menys fiable però menys invasiva, coneguda com a angiografia per determinar què està passant. Ara els investigadors han desenvolupat una manera de millorar l'angiografia mitjançant l'ús d'un tipus d'intel·ligència artificial anomenada aprenentatge automàtic, analitzant centenars d'imatges i generant models informàtics, com els que es mostren aquí, per predir el flux sanguini dins del cor i detectar possibles problemes.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de Hyeonyong Hae i Soo-Jin Kang i col·laboradors
  Department of Cardiology, University of Ulsan College of Medicine, Asan Medical Center, Seül, Corea
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Medicine, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.